Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652
inkluzija.org

Articles

Pod slobodnim suncem

Verujem da pod slobodnim suncem ima mesta za sve ljude i da je moje pismo skroman doprinos da i u različitosti možemo biti zajedno.

Ja sam mama dečaka od 10 godina koji je završio 3. razred po IOP-u, u redovnoj skoli. Moj sin je upisan u školu po preporuci psihologa iz „Zavoda za psihofiziološki razvoj i govornu patologiju“.

Inkluzija je pre tri godine počela da stidljivo ulazi na „mala vrata“. U preporuci psihologa je stajalo da dečak ima problem sa sluhom i u komunikaciji. Iako je predškolsko pohađao u školi, sa strahom smo iščekivali polazak u školu. Sa vaspitačicom smo otvorili dobru saradnju, ali je sporo prihvatanje socijalnih pravila s razlogom povećalo naše strepnje.

Polaskom u školu susreli smo se sa velikom neizvesnošću. O deci sa takvim problemom u školi su jako malo znali, jer nisu imali odgovarajuća iskustva i edukaciju. Postojala je dobra volja učiteljice i psihološkinje, ali to nije bilo dovoljno, pa sam ja kao majka bila primorana da sve vreme provodim u školi. Čekala sam ispred vrata učionice da bih kanalisala njegovu hiperaktivnost i vraćala ga u učionicu.

Deca su ga prihvatila odlično, što je velika zasluga učiteljice. To, međutim, nije bilo dovoljno. Osoblje u školi nije bilo edukovano, a pomoć stručnjaka izvan škole nije organizovana, jer mehanizam školstva nije uključivao takvu vrstu pomoći i podrške. Moj boravak u školi u predškolskom i prva dva razreda nije bio plodotvoran, ali je ponekad bio potreban. Nismo želeli da time, što naš sin ima pravo da ide u redovnu školu uskraćujemo pravo drugoj deci na obrazovanje u uslovima u kojima se nastava ostvaruje regularno.

Dve godine napornog ulaganja i lutanja u školi nisu bile protkane samo teškim danima. Bilo je dana koji su ulivali poverenje i davali nadu da možemo dalje.

Treći razred je započeo boravkom u školi bez mog prisustva. Sasvim sam sigurna da ni učiteljici ni deci nije bilo lako. Uz pomoć psihološkinje ostvaren je korak napred. Napravljen je IOP. Učiteljica je uspela da ga donekle upozna i ostvari komunikaciju. Deca ga zovu na dečije rođendane kojima se on raduje.

Koračamo sitnim koracima, ali idemo napred. Nije uvek lako, ali možemo dalje. Moj sin ima ljubav svojih roditelja, brata i sestre. Ima podršku učiteljice i pomoć psihološkinje, a razumevanje i solidarnost drugova iz škole.
Široka inicijativa o inkluzivnom obrazovanju, uprkos činjenici da ima mnogo da se radi, deluje ohrabrujuće.

Verujem da svi mi možemo da damo svoj doprinos da drugačiji živimo zajedno i verujem da za našu decu možemo da stvorimo budućnost u kojoj će moći da ostvare svoju različitost i budu zajedno. Zato, glave gore, veliki posao nas čeka i pružimo im dovoljno ljubavi i razumevanja. Još uvek verujem da pod slobodnim suncem ima mesta za sve nas.

Mimica Milošević

Niš

Joomla templates by a4joomla